תעסוקה והעסקת עובדים ביום הבחירות לכנסת העשרים ושש

  1. ביום 27.10.26 (ט"ז בחשוון התשפ"ז) יתקיימו בחירות לכנסת ה- 26.
  2. על פי סעיף 10 לחוק יסוד הכנסת, יום הבחירות הנו יום שבתון כללי החל על כל המשק ועל כל העובדים (כולל בני נוער), למעט עובדים בתפקיד שהוגדר "כשירות ציבורי" או "בשירות התחבורה".
  3. החוק עצמו לא מגדיר מהן שעות השבתון. לפי הפרשנות המקובלת, שעות השבתון הן שעות פתיחת הקלפיות, בין 7:00 ל- 22:00, ואולם קיימת פרשנות אחרת לפיה יום השבתון חל מחצות עד חצות.
  4. בהתאם לחוק הבחירות לכנסת (נוסח משולב), תשכ"ט- 19169 (להלן-"חוק הבחירות לכנסת") עובדים זרים המועסקים בענפים הבאים אינם זכאים ליום שבתון ועליהם לעבוד כרגיל והם יהיו זכאים לשכרם הרגיל בלבד בגין עבודתם ביום הבחירות: מלונאות, הסיעוד הביתי, הסעדה, בניין, חקלאות או תעשיה.
  5. ועדת הבחירות לכנסת ה- 26 הגדירה את סוגי התפקידים שיחשבו כשירותים ציבוריים ויפעלו כסדרם ביום הבחירות, כגון: מסעדות, בתי קפה, קיוסקים, בתי מלון, תיאטראות, בתי קולנוע, שירותי תחבורה, תחנות דלק, חניונים, בתי חולים, מפעלי מים וחשמל, שירותי תקשורת, מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי הייצור בהם מתנהלים ברציפות, עיתונות, רדיו וטלוויזיה וכו'.
  6. לרשימה מלאה של השירותים המוגדרים כשירותים ציבוריים ראו:
    https://www.gov.il/BlobFolder/guide/knesset-elections-law/he/Publicservices.pdf
  7. על מעסיק המעסיק עובדים ביום הבחירות בשירות ציבורי לאפשר לבעלי זכות הבחירה לממש את זכותם להצביע.
  8. מעסיק שלא מעסיק עובדים בשירות ציבורי איננו רשאי לחייב את עובדיו לעבוד ביום הבחירות, אולם הוא רשאי להציע לעובדיו לעבוד ביום הבחירות, בכפוף לקבלת הסכמתם.
  9. בהתאם לחוק הבחירות לכנסת, עובדים אשר עבדו אצל מעסיק מסוים לפחות 14 ימים רצופים סמוך ליום הבחירות ושבתו מעבודתם ביום הבחירות, זכאים לקבל ממעסיקם את השכר הרגיל שהיה משולם להם בגין יום הבחירות אילו עבדו ביום הנ"ל.
  10. אין הוראה בחוק לגבי גובה השכר שיש לשלם לעובדים הזכאים לשבות ביום הבחירות ושהועסקו ביום הבחירות.
  11. בהתאם לנוהג הקיים במשק יש לשלם למי שהיה זכאי לשבות ביום הבחירות ועבד ביום הבחירות שכר בגובה של 200%. כאשר קיימת פרשנות לפיה כאשר מדובר בעובד בשכר גלובלי ניתן לתת לו יום חופשה נוסף בתלוש ותשלום שכר רגיל.
  12. חשוב לציין, שככל שקיים נוהג במקום עבודה או הסכם או דין מיוחד הקובע הוראות עדיפות על האמור לעיל, יש לפעול בהתאם לנוהג או ההסכם או הדין.

* עו"ד אוסנת קולודני – חיים, שותפה, מנהלת תחום דיני עבודה במשרד

** האמור בחוזר זה אינו בגדר חוות דעת או ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא, אלא מידע כללי בלבד.

 

פנו אלינו ב:
עקבו אחרינו:

רישום לחוזר המשרד:

פנו אלינו ב:
עקבו אחרינו:

רישום לחוזרי המשרד: