גישור במושבים – פתרון לסכסוכים סביב ירושת הנחלה / שמרית גיגי, עו״ד

(חוזר 16/2025)

"אי אפשר לחלק נחלה – אבל אפשר למנוע קרע במשפחה"

נחלות במושבים הפכו להיות נדל״ן מבוקש ויקר ערך במציאות הישראלית, אך המורכבות המשפטית לגבי נחלות והתיישבות חקלאית בכללותה, אינה פשוטה. במושבים רבים בארץ מתמודדות משפחות עם מציאות כואבת ותחושת חוסר אונים בה ההורים מזדקנים, הילדים מתבגרים והנכס המשמעותי  – הנחלה, הופך להיות מוקד לסכסוכים ומתחים בין היתר לאור העובדה כי לא ניתן להוריש אותה ליותר מילד אחד, וזאת על פי החלטות מועצת מקרקעי ישראל.

המשמעות המשפטית ברורה  – אך השלכותיה הרגשיות והמשפחתיות מסועפות מורכבות טעונות מאוד ויוצרות שלל קונפליקטים שהמרכזית בהם היא איך להעביר את הנחלה לדור הבא ולהישאר בחיים / להישאר משפחה?

בין השאלות האקוטיות שעולות:

  • מה עושים כשיש כמה אחים שרואים את עצמם ראויים לרשת את הנחלה?
  • איך מחליטים מי יישאר בנחלה  ומי "מוותר" – בלי לפגוע בקשרים בין האחים/ האחיות/ הורים ?
  • האם יש דרך להגיע להסכמות שמכבדות את כולם, בלי להיגרר להליכים משפטיים יקרים וממושכים ובלי לפגוע בקשרי המשפחה?

משפחות רבות אינן מצליחות לפתור סוגיות אלו ומוצאות את עצמן בבית המשפט, במסכת ארוכה, מתישה ויקרה של דיונים בהן בסופו של דבר השופט מכריע מה יעלה בגורל הנחלה כאשר ברוב הפעמים הדבר מוביל לקרע משפחתי שהשלכותיו דרמטיות והתוצאה לה כיוונה המשפחה לא בהכרח מתקיים.

כאן נכנס הגישור.

למה דווקא גישור?

  • שמירת הקשרים המשפחתיים  – ללא בית משפט, ללא עימותים, אלה הסכמות משפחתיות משותפת.
  • ✅  חוסך זמן וכסף – הגישור מתבצע באופן ממוקד ויעיל וחוסך  שנים של מאבק משפטי והוצאות נלוות.
  • ✅  מאפשר פתרונות יצירתיים – שאינם מתאפשרים בבית המשפט אך תואמים מצבים בהתאם להרכב המשפחתי הייחודי של כל משפחה .
  • ✅  מתמקד בהחזרת השליטה לידי המשפחה  –  פתרון שמכבד את המורכבות המשפחתית, ומאפשר לכל משפחה לבחור את הדרך הנכונה לה.

 ׳משפחה במושב – המרכז לגישור בהתיישבות׳

במשפחה במושב  אנו מובילים הליך גישור ייחודי למשפחות במושבים, עם התמחות בדיני רשות מקרקעי ישראל,  סוגיות מורכבות של משק חקלאי, ירושת נחלה, הסכמים פנים משפחתיים והעברה בין- דורית  כאשר מטרותינו העיקריות הם  היא לשמור על אחדות המשפחה לפתור קונפליקטים וליצור הסכמות מכבדות בין בני משפחה.
הגישור מאפשר לבני המשפחה לשבת יחד, בליווי משפטי מקצועי, בשפה רגישה ומכבדת – ולבנות הסכמות משפטיות שיובילו לשקט פנימי ומשפחתי, לטווח הקרוב והרחוק.

הגישור נעשה בעזרת  כלים גישוריים מתקדמים, הבנה משפטית מלאה של תחום המקרקעין החקלאי, ורגישות אנושית, שתוביל אתכם אל ה"נחלה".

עו"ד ומגשרת שמרית גיגי, מנהלת את תחום המשק המשפחתי במושב במשרד ובעלת ניסיון רב בדיני רשות מקרקעי ישראל,  מנהלת את מרכז הגישור ומובילה את כל תהליכי הגישור בו לצד צוות של מגשרים ומגשרות נוספים המתמחים בתחום המשקים החקלאיים.

 

שאלות נפוצות:

מה קורה אם רק חלק מהאחים מוכנים לגישור?

גם אם יש התנגדות בהתחלה  – לעיתים שיחה אחת עם מגשר/ת ניטרלית יכולה לפתוח דלת לדיאלוג. אנו יודעים ללוות תהליכים כאלה ברגישות.

האם ההסכמות שיגיעו בגישור מחייבות?

אם יש הסכמה של הצדדים הסכם גישור יכול לקבל תוקף משפטי של פסק דין. 

כמה זמן נמשך הליך הגישור ?

משך התהליך משתנה בהתאם למורכבות המקרה ולנכונות הצדדים ולשתף פעולה. לרוב מספיקות מספר פגישות אך לעיתים נדרש הליך עמוק יותר.

האם מה שנאמר בגישור נשאר חסוי ?

בהחלט. הליך הגישור מתקיים באווירה בטוחה ודיסקרטית. כל מה שנאמר במהלכו נשאר חסוי ואינו יכול לשמש כראיה בבית המשפט. אנו מחויבים לסודיות מלאה כדי לאפשר שיח פתוח ומכבד – בלי לחשוש שהדברים שנאמרו " ישמשו כנגדך".

צרו קשר

נשמח להיפגש לפגישת ייעוץ ראשונית  – דיסקרטית, לא מחייבת, ולגמרי אנושית.